Novinky

Vydařený Seminář a konference ČSG

Právě skončený Seminář a konference ČSG, který se konal na pražské ČZU, se mimořádně vydařil. Na maratonu přednášek se podílela celá desítka českých i zahraničních uznávaných odborníků. Nepřehlédnutelná a výborně zorganizovaná akce přinesla během tří dní mnohem více odpovědí než otázek.

Seminář a konference Českého svazu greenkeeperů proběhl ve dnech 11. až 13. února v kruhové hale České zemědělské univerzity v Praze 6 – Suchdole. Z desítky uznávaných a respektovaných odborníků, působících v oblasti projekce, výstavby a údržby golfového hřiště, vystoupil jako první známý golfový architekt JIŘÍ VELDEN s přednáškou Nestandardní řešení při realizaci stavby golfového hřiště, výběr lokalit, zajímavosti stavby hřišť v české kotlině. Další zajímavou přednášku Projekce a realizaci staveb golfových hřišť se zaměřením na greenkeeping si připravil MARTIN EBERT.
Dále vystoupila GABRIELA LICKOVÁ na téma Vyjímání území pro golfové hřiště z půdního fondu, ŠTĚPÁN HŘEBÍK s přednáškou EIA jako součást řízení při výstavbě golfového hřiště a MICHAEL JON na téma Architektura pro hru (spolupráce STK a greenkeepera).
Původně ohlášenou BETTINU SCHRICKEL (témata Greenkeeper – voda na hřišti a Zásady využití biologických prostředků při údržbě hřiště z pohledu architekta) plně zastoupil její kolega WILLIAM BOWDEN HND, Turfgrass Consultant z firmy Schrickel + Partners Golf Course, Architecture. O bunkerech, jejich konstrukci a designu hovořil RAINER PREISSMANN. Principům designu golfových hřišť Dr. Alistera Mackenzieho a jejich platnost se věnoval KEN MOODIE. Na téma Výstavba a „grow-in“ ve Španělsku a u nás vystoupil PETR MOUCHA, head greenkeeper nového golfového areálu Ostravice.
Na páteční přednáškový dopolední blok navázala tradiční prezentace svazových patronů a sponzorů akce – Agro CS, Biovia, Castrol Lubricants, Cime, Control System International, Engo, Ittec, Hydroparts, Husqvarna, Lovochemie, Profigrass a Strom Praha.

Následná svazová výroční konference se nesla ve znamení stručnosti a věcnosti (mj. úprava stanov, vzdělávání, další fungování svazu, schválení rozpočtu). Bylo konstatováno, že v roce 2008 měl ČSG celkem 182 členů. Jako dějiště letošního výročního turnaje ČSG byl potvrzen Sokolov, v roce 2010 se uvažuje o některém slovenském hřišti. Diskuse se točila i kvůli úpravě výše členských poplatků (nyní 1.500 Kč). Spontánního pochvalného potlesku se dostalo také svazovému časopisu GREEN…
Více než 200 účastníků vydařené akce, jejíž význam podtrhla účast prezidenta ČGF Milana Veselého a české PGA Petra Nitry, byla i díky dobře odvedené práci nového výkonného výboru úspěšná po všech stránkách. Navzdory pátku třináctého…
Další bližší informace o Semináři a konferenci ČSG 2009 najdete na: www.czgreen.com, GREEN č. 1/09