Odborné články

Odborná způsobilost pro zacházení s přípravky na ochranu rostlin

Jaký význam má odborně způsobilá osoba v procesu praktické ochrany rostlin?

Odborná způsobilost pro zacházení s přípravky na ochranu rostlin
(Nejčastější dotazy veřejnosti)

1. Jaký význam má odborně způsobilá osoba v procesu praktické ochrany rostlin?
Osobu odborně způsobilou pro zacházení s přípravky ustanovuje jako novou povinnost platný rostlinolékařský zákon (č. 326/2004 Sb. o rostlinolékařské péči), ale v podstatě tato povinnost nová není. Již dřívější legislativa, podle již zrušeného nařízení vlády č.192/1988 Sb. o jedech a některých látkách škodlivých zdraví, nařizovala odbornou způsobilost zaměřenou především na ochranu zdraví a bezpečnost práce s jedy a látkami zdraví škodlivými. Nová právní úprava zakládá kvalitativně nové zákonné podmínky odborné způsobilosti pro zacházení s přípravky. Stanoví princip fyzické osoby odpovědné za správné a bezpečné zacházení s přípravky na ochranu rostlin, pomocnými prostředky, případně biocidními přípravky v rámci podnikání a rozšiřuje tento okruh podnikatelů v zemědělství včetně pěstebních specializací (zahradnických, ovocnářských a chmelařských) také na producenty rozmnožovacího materiálu, lesnických pěstebních podniků a jiných osob živnostensky podnikajících v oboru „ošetřování rostlin“, na distributory přípravků a pracovníky vykonávající poradenskou činnost v oblasti používání přípravků.

2. Musí být odborně způsobilá osoba ustanovena u všech forem zemědělského podnikání, nebo jsou nějaké výjimky?
Zákon č. 326/2004 Sb. o rostlinolékařské péči se dotýká většiny fyzických a právnických osob, které pěstují, zpracovávají nebo uvádí na trh rostliny a rostlinné produkty. Tento zákon v § 86 přímo stanoví, že fyzické a právnické osoby, které při podnikatelské činnosti přípravky skladují, prodávají spotřebitelům, používají nebo přímo aplikují anebo poskytují poradenství, jímž je ovlivňováno používání přípravků musí mít tuto činnost zabezpečenu odborně způsobilou fyzickou osobou nebo musí mít tuto odbornou způsobilost sám podnikatel. V praxi to znamená, že i v případě rodinných farem to může být farmář sám nebo příslušník jeho rodiny, ale připouští se i možnost zabezpečit tuto činnost jinou osobou ve smluvním vztahu. Ustanovení se nevztahuje na drobný prodej v malospotřebitelském balení a skladování přípravků distributory, pokud tito neposkytují poradenství. Samozřejmě se také nevztahuje na zemědělské podnikatele, kteří si zajišťují aplikaci přípravků na objednávku u jiných firem.

3. Kdo je tedy odborně způsobilou osobou?
Jsou dvě možnosti jak se stát odborně způsobilou osobou. Buď je splněna odborná způsobilost předchozím vzděláním, absolvováním vysokoškolského studia se zaměřením na rostlinolékařství, nebo získáním osvědčení o odborné způsobilosti pro zacházení s přípravky úspěšným vykonáním zkoušky před komisí.

4. Jak získá fyzická osoba odbornou způsobilost, jestliže nemá kvalifikaci rostlinolékaře?
Podáním žádosti na příslušné obvodní oddělení SRS a úspěšným vykonáním zkoušky před komisí oblastního odboru SRS buď na základě samostatné odborné přípravy studiem příslušných, k tomu účelu vydaných učebních textů, nebo po předchozím absolvování odborného kurzu v rozsahu 40 učebních hodin.

5. Kdo musí absolvovat povinně kurz a kde?
Uchazeči o zkoušku odborné způsobilosti, kteří mají jen základní vzdělání nebo střední odbornou školu bez maturity musí absolvovat odborný kurz v příslušném vzdělávacím zařízení schváleném MZe.

6. Jaký je potřebný rozsah znalostí, jaké jsou učební pomůcky pro samostatnou přípravu na zkoušku a kde jsou k dispozici?
Rozsah znalostí potřebných k úspěšnému zvládnutí zkoušky je určen vyhláškou č. 333/2004 Sb. a je obsažen ve studijních materiálech vydaných pro tento účel. Česká společnost rostlinolékařská spolu se SRS a MZe vydala učební texty ve 3 dílech a to první díl: „Toxikologie přípravků na ochranu rostlin a první pomoc“, druhý díl: „Správná praxe v ochraně rostlin a bezpečné zacházení s přípravky“ a třetí díl obsahuje zkušební řád a otázky testů pro písemnou část zkoušky a souhrn otázek pro ústní zkoušky. Všechny díly je možné získat na všech obvodních odděleních a oblastních odborech SRS.

7. Existují ještě jiná přípravná školení a kde?
Podle zájmu uchazečů o zkoušku, kteří nejsou povinni absolvovat odborný kurz organizují příslušné pobočky České společnosti rostlinolékařské zpravidla jednodenní semináře a konzultace k vydaným učebním textům.

8. Jaký je průběh a stanovený režim zkoušek?
Přihlášeným uchazečům bude sděleno datum a místo zkoušky. Zkouška se sestává ze dvou částí. Písemná část je formou testu. Ústní část proběhne před tříčlennou komisí, z níž jeden zkoušející bude zástupce z Krajské hygienické stanice. Pro splnění písemné části musí uchazeč správně odpovědět 75 % otázek a při ústní části zodpovědět položené otázky členů zkušební komise.

9. Jaká kvalifikace je získána úspěšným vykonáním zkoušky a na jakou dobu?
Úspěšným vykonáním zkoušky získává příslušná fyzická osoba osvědčení o odborné způsobilosti k zacházení s přípravky na ochranu rostlin podle § 86 zákona č. 326/2004 Sb. a k výkonu odborné rostlinolékařské činnosti podle § 81 odst. 1 písm. g) tohoto zákona tj. řízení popřípadě provádění ošetřování rostlin, rostlinných produktů, půdy, objektů proti škodlivým organizmům. Osvědčení platí po dobu 5 let od jeho vydání. Nelze vyloučit další prodloužení platnosti tohoto osvědčení úpravou stávajících předpisů.

10. Jaký je vztah odborné způsobilosti pro zacházení s přípravky na ochranu rostlin podle § 86 zákona č.326/2004 Sb. a požadavků odborné způsobilosti pro nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými přípravky klasifikovanými jako vysoce toxické podle § 44 a) zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ve znění zákona č.356/2003 Sb.) ?
Jedná se o dvě rozdílné odborné způsobilosti podle vzájemně odlišné právní úpravy. To znamená, že osoba, která má osvědčení o odborné způsobilosti pro zacházení s přípravky na ochranu rostlin není současně považována za osobu odborně způsobilou pro nakládání s vysoce toxickými přípravky podle zákona v ochraně veřejného zdraví a ten, kdo hodlá nakládat s touto kategorií nebezpečných přípravků musí požádat Krajskou hygienickou stanici o přezkoušení a vydání příslušného osvědčení pro vysoce toxické přípravky. Podle ustanovení § 44 a) zákona č.258/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů smějí osoby oprávněné k podnikání nakládat s chemickými látkami a chemickými přípravky klasifikovanými jako vysoce toxické (podle § 2 odst.1 písm. f) zákona č.356/2003 Sb.) jen tehdy, jestliže nakládání s nimi mají zabezpečeno příslušnou odborně způsobilou fyzickou osobou podle výše citovaného zákona o ochraně veřejného zdraví. Tato speciální právní úprava má obecně širší platnost a vztahuje se také na chemické přípravky na ochranu rostlin, které jsou podle rozhodnutí o registraci klasifikovány a označeny jako vysoce toxické. Za fyzické osoby odborně způsobilé pro nakládání s vysoce toxickými přípravky jsou kromě osob s odbornou kvalifikací podle § 44 b) odst.1 písm. a) zákona o ochraně veřejného zdraví považovány také osoby s odbornou kvalifikací rostlinolékaře (§ 96 zákona č.326/2004 Sb., kterým se pozměňuje ustanovení zákona č.258/2000 Sb.) a osoby, které jsou držiteli platného rozhodnutí o autorizaci pro nakládání s vysoce toxickými chemickými látkami a přípravky (vydaném podle zákona č.157/1998 Sb.). Toto ustanovení se nevztahuje na výrobu, dovoz a prodej těchto nebezpečných přípravků a jejich použití v rámci provozování DDD činnosti.

Autor: Státní rostlinolékařská zpráva